Kognitiivinen käyttäytymisterapia ryhmäterapiana – Lue lisää täältä

Puhelin


020 735 4750

Nettiajanvaraus


Nettiajanvaraus on tarkoitettu vakuutuksen kautta tuleville, itse maksaville ja pariterapiaan tuleville asiakkaille (EI Kelan kuntoutuspsykoterapia).

Yhteydenotto

Vapaita aikoja voit tiedustella myös lomakkeellamme

Blogi

31.3.2025

Tehokkaat keinot pelkojen eli fobioiden hoitoon

Fobia eli määräkohteinen pelko voi merkittävästi haitata arkea ja rajoittaa elämänlaatua. Onneksi fobioiden hoitoon on tehokkaita menetelmiä, kuten kognitiivinen käyttäytymisterapia ja yhden istunnon hoito.

Fobia eli määräkohteinen pelko voi merkittävästi haitata arkea ja rajoittaa elämänlaatua. Se saa ihmisen välttelemään pelon kohdetta, mikä voi johtaa sosiaalisten suhteiden vähenemiseen ja lisätä ahdistusta. Onneksi fobioiden hoitoon on tehokkaita menetelmiä, kuten kognitiivinen käyttäytymisterapia ja yhden istunnon hoito.

Miten fobia syntyy ja miksi se vaikuttaa elämääsi?

Määräkohteisella pelolla eli fobialla tarkoitetaan huomattavaa pelkoa, joka kohdistuu tiettyyn asiaan tai tilanteeseen. Fobia voi syntyä voimakkaan negatiivisen kokemuksen seurauksena. Esimerkiksi, jos henkilö kokee traumaattisen tilanteen, kuten koiran pureman tai turbulenssin lentokoneessa, hänelle voi kehittyä fobia kyseistä asiaa kohtaan. Myös epäsuorat kokemukset, kuten elokuvakohtaukset tai tuttavien kertomukset, voivat laukaista fobian.

Tutkimusten mukaan noin joka seitsemäs ihminen kärsii fobioista, ja monilla niitä on useita päällekkäin. Pelon kohteiden välttely voi muuttaa normaaleja rutiineja ja vaikeuttaa arkea merkittävästi.

Miten fobiaa hoidetaan?

Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT) on yksi yleisimmistä ja tehokkaimmista hoitomuodoista. Perinteisesti se toteutetaan usean istunnon sarjana, mutta haasteena voi olla ahdistuksen palaaminen tapaamisten välillä. Esimerkiksi asiakkaan ahdistuspisteet voivat laskea yhdessä istunnossa, mutta nousta taas ennen seuraavaa tapaamista.

Vaihtoehtona pitkälle hoitojaksolle on yhden hoitokerran malli, jonka tehokkuutta on tutkittu laajasti eri maissa, kuten Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Australiassa. Esimerkiksi ruotsalaisen tutkijan Lars-Göran Östin tutkimuksessa havaittiin, että 82 prosentilla potilaista pelko väheni merkittävästi heti hoidon jälkeen. Vuotta myöhemmin 85 prosenttia koki, että pelko oli jatkanut vähenemistään eli tilanne oli parantunut lisää terapian jälkeen.

Miten yhden hoitokerran hoito toimii?

Yhden hoitokerran hoito alkaa perusteellisella haastattelulla, jossa selvitetään pelon yksilölliset syyt ja siihen liittyvät ajatusmallit. Tämän jälkeen terapeutti laatii altistushierarkian ja suunnitelman asteittaiselle altistukselle.

Itse hoitotilanteessa asiakasta autetaan kohtaamaan pelkonsa hallitusti ja turvallisesti, mikä mahdollistaa pelkoon liittyvien haitallisten ajatusmallien muuttamisen. Yhden hoitokerran hoito on ajankäytöllisesti ja taloudellisesti tehokas vaihtoehto, ja se sopii suurimmalle osalle fobiasta kärsivistä henkilöistä.

Haluatko sinä tai läheisesi vapautua elämää rajoittavista peloista? Ota meihin yhteyttä, niin kerromme lisää hoitovaihtoehdoistamme.

Lue lisää Rafael Zweygbergistä ja varaa aika

Lähteet:

Ollendick, T. H., Öst, L. G., Reuterskiöld, L., Costa, N., Cederlund, R., Sirbu, C., Davis, T. E., & Jarrett, M. A. (2009). One-session treatment of specific phobias in youth: A randomized clinical trial in the United States and Sweden. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 77(3), 505. https://doi.org/10.1037/a0015158

Zlomke, K., & Davis, T. E. (2008). One-Session Treatment of Specific Phobias: A Detailed Description and Review of Treatment Efficacy. Behavior Therapy, 39(3), s.219. https://doi.org/10.1016/j.beth.2007.07.003

Öst, L-G. (2012). One-Session Treatment: Principles and Procedures with Adults. Teoksessa Davis, E., Ollendick, H. & Öst, L-G. Intensive One-Session Treatment of Specific Phobias (s. 59.). Springer https://doi.org/10.1007/978-1-4614-3253-1_4

 

Rafael Zweygberg